зеленчуци

Как си правя домашен зеленчуков бульон от “забравени” зеленчуци.

Не изхвърляйте забравените зеленчуци и парченцата от тях – направете си бульон!

бульон

С настъпването на постите, реших да споделя с Вас как и защо приготвям домашен зеленчуков бульон. Използвам го за всякакви основни и супи. Придава по- плътен вкус на ястието и е изключително лесен за приготвяне.

Откакто Влади се появи в живота ми гледам да заместя изцяло купените бульони и за неговите ястия винаги използвам домашен. Купените съдържат съставки, които не намирам за нужно да присъстват в менюто на детето ми.

Всички знаем как да си приготвим бульон от зеленчуци и колко полезен е той. Няма правила в избора на зеленчуци. И колкото по- голямо разнообразие вкарате в тенджерата, толкова по- полезен и питателен ще е той!

Но не на това исках да обърна внимание днес. Случвало ли Ви се е да отворите хладилника и да намерите забравен половин морков, или ⅓ чушка, която вече не изглежда така апетитно? На мен ми се случи няколко пъти и се замислих как мога да оползотворя тези зеленчуци. И така реших вместо да ги изхвърлям, да ги превърна в бульон. Тук не става дума за развалени зеленчуци, а за годни за ядене, но леко “сбръчкани”.

За по- лесно реших когато готвя и не използвам целият зеленчук да  го замразявам в торбичка за фризер. Така намалява шанса някой морков да бъде забравен на дъното на касетката. Когато събера достатъчно количество замразени зеленчуци (най – много 0,5кг) ги вадя от фризера, за да приготвя бульон.

Зеленчуците са почистени и измити преди да се приберат във фризера, затова няма нужда да размразявам, а направо ги слагам на котлона. Доливам с достатъчно вода, за да ги покрие с 3 пръста вода. Щом водата заври намалявам котлона и варя около час, за да извлека максималното от зеленчуците.

Има 2 начина за съхранение:

  • за бърза консумация съхранявам в хладилник. Изсипвам току що приготвеният бульон в стъклен буркан или шише и обръщам с капачките надолу. Така се вакуумира. Слагам етикетчета, за да знам кога е приготвен. Използвам до 5 дни, но мисля че може да издържи и повече.
  • вторият начин е да се замрази. Изсипвам изстиналият бульон във формичка за лед с капак и поставям във фризера. Така може да издържи поне 1 месец.

В нашето семейство бульонът се използва почти всекидневно в приготвянето на седмичното меню, така че не прибягвам почти никога до замразяване 🙂

нарязани зеленчуци

А ето какво съдържаше последното пакетче от “остатъци” от зеленчуци за бульон:

  • морков – около 1 малък морков;
  • ½  глава кромид лук;
  • 1 пащърнак;
  • около 2 чушки  – 1 зелена и 1 червена;
  • 2 скилидки чесън;
  • 2 парченца праз лук;

Не изхвърляйте останалите Ви зеленчуци, превърнете ги във вкусен и здравословен бульон!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *