семейство

Как и кога да включим децата в домакинството

Как Влади се превърна в мой помощник в домакинските задължения.

От каква възраст е добре да включим децата в домакинската работа? Отговорът на този въпрос зависи от Вас и вашето дете. В моето семейство не само аз се грижа за домакинската работа. Мъжът ми много ми помага – грижи се за Владимир, мие чинии, пуска прахосмукачка и какво ли още не. Според мен няма мъжки и женски задължения що се отнася до домакинството. Такъв пример се опитваме да даваме и на Влади.

Всички деца проявяват желание да правят неща като нас, възрастните. Много е важно да уловим момента, когато интересът им към домакинските задължения е най-интензивен и да ги включим в разнообразни задачи според възможностите им.

Владимир в момента е на 16+++ месеца и от доста време насам проявява интерес към определени домакински задачки:

  • Слага мръсните дрешки от коша за пране в пералнята и след като изпере ги вади;
  • Опитва се да простира прането и успява да го събере от простира в коша;
  • От скоро започна да ми “полива” цветята;
  • Вади чистите чаши и чинии от съдомиялната машина и ми ги подава;
  • “Чисти” с метла и стирка по негов си начин 😀

Не съм го учила на всичко това. Той сам изявява желание да ми помага с всичко.

Разбира се, много по-лесно и бързо е ние сами да си свършим работата. Но в крайна сметка така първо не им даваме шанс да се чувстват полезни и пораснали. И второ, губим ценни помощници. Наблюдавайте внимателно детето си и когато забележите, че е готово да помага, не му отказвайте предложената помощ. 🙂

Естествено в началото помощта, която получавах от Влади не беше нищо повече от хвърлени чисти дрехи от простира на пода, но с търпение и обяснение бързо разбра каква е логиката на прибирането на дрехите. Децата попиват всичко от родителите си като гъби. Достатъчно е да им се покаже 2 – 3 пъти и да им се обясни и ще останете очаровани от резултата 🙂 

Така че изненади ще има, и то не винаги приятни, но крайният ефект е много добър. Вярвайте в децата си и им дайте възможност да Ви покажат възможностите си и да се почувстват равноправни членове на семейството. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *