сол

Ползите при децата от посещение на солна стая

Благоприятният ефект при посещение на центровете по халотерапия.

И тази година с Влади се възползваме от благоприятният ефект на халотерапията. Затова реших да Ви споделя малко информация по темата.

Чували ли сте за солна стая?

Халотерапия за деца

Тези помещения стават все по-популярни у нас. В тях се практикува халотерапия или така нареченото лечение със сол, което има множество ползи за тялото. Солната стая наподобява естествените солни пещери и мини, които са се използвали в миналото за лечение на различни болежки. Доказани са ползите както при възрастни, така и при деца.

Солната стая представлява помещение, чиито стени, под и таван са покрити със сол. Температурата в помещението е около 19 – 23 градуса, а влажността между 55 – 70%. Във всяка от тях има поместен халогенератор, чрез който сух аерозолен натриев хлорид се разпръсква в помещението. Натриевият хлорид е известен със своите антибактериални, антимикотични и противовъзпалителни свойства. Солта неутрализира положителния заряд в тялото като излъчва отрицателни йони. Въздухът вътре е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло.

Какви са ползите при децата от редовното посещаване на център по халотерапия?

Всички знаем, че рискът за развитие на различни дихателни заболявания при децата е по-голям в сравнение с този при възрастните. Проучвания показват, че децата вдишват от 20 до 50% повече въздух и съответно замърсявания от възрастните. И понеже организмът им продължава да расте, те са по-податливи на вируси и инфекции. Особено с настъпване на зимата те се разболяват често.

  • подобрява се имунната система на децата – повишава устойчивостта на организма към болести на дихателните пътищ;
  • спомага излекуването на заболявания на дихателните пътища – пречистват се белите дробове от натрупани секрети;
  • облекчава и лекува кашлица;
  • солните изпарения действат успокоително и нормализират съня;
  • подходящи са при кожни проблеми

Въпреки че солната терапия е естествен метод на лечение е добре да се свържете с центъра по халотерапия във Вашия град за консултация. Ще ви обяснят кои са противопоказните състояния за посещението на солна стая и как протича самата процедура.

Преди да запазите часа си в център по халотерапия потърсете мнението на педиатъра на детето за съвет!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *