болничен багаж за дете

Как да направим болничния си престой с бебето/детето по-лек? + списък с багаж за детето.

Това е въпрос, който не спирах да си задавам от момента, в който разбрах, че ще ни приемат с Невена в болница. 

Как ще я приспивам? Какво да й взема за игра? Дрехи…. Колко, какви? Как ще преминават дните ни затворени в малка стая? Ще може ли да излизаме поне за малко? Тези и още куп въпроси се въртяха в главата ми на път за вкъщи, връщайки се да приготвя багажа ни за минимум 5 дневен престой в болница, който накрая се оказа 6 дневен.

Какъв багаж да си подготвим на детето за болничен престой и как да направим престоя ни в болница по-малко стресиращ?

Пиша този текст 7 месеца по-късно, с идеята да Ви помогна и улесня ако някога изпаднете в същата стресова ситуация. В момента грипната вълна е в стихията си и за жалост болниците са пълни с дечица. Самите ние цял декември и дори в момента лекуваме децата си от поредните ужасни вируси и до преди дни се молех отново да не попаднем в болница….

Тежко е когато дечицата ни са болни. Безсилни сме да облекчим неразположенията и болежките им… Мъка е да ги гледаме повалени от поредната страхотия… Пожелавам Ви здраве, здраве и пак здраве! Да са здрави децата и семействата Ви и дано не ви се налага да четете този пост!

Този пост подготвих още през Юни 2022г докато лежахме с Невена в болница с остър бронхиолит, спазми, температура, ужасяваща кашлица и лошо общо състояние на детето. Публикувам го днес, със свито сърце припомняйки си тези дълги 6 дни… Дано Ви е плезно!

Няколко съвета, с които да облекчите престоя си в болница с малко дете/бебе:

  • Първият ми съвет към Вас е още преди да Ви настанят да разпитате какво осигурява болницата? Кое се покрива от клиничната пътека и кое не? Има ли възможност за свиждания или поне да ви оставят допълнително багаж?

При нас имаше възможност мъжът ми да ни носи допълнително багаж през следващите дни и да ни прибира прането. Това направи багажа ни доста по-малко. Вместо за 5, го приготвих за 3 дни в куфар и за още 2 дни в торба, която оставих вкъщи. Така не се презапасихме с излишни дрехи и принадлежности, които да ни тежат и да заемат място първите дни. На 3тия ден мъжът ми ни донесе торбата и прибра и изпра мръсните дрехи (и ги подготви – ако има нужда да ни донесе още).

Подготвила съм Ви и списък с принадлежностите, които носихме със себе си за детето и които реално използвахме.

Списък с багаж за болничен престой за дете/бебе
  • Друго, което може да попитате е Как стои въпросът с изхранването на детето и Вас самият? Осигуряват ли храна? Заплаща ли се допълнително? Има ли хладилник, където може да си оставите храна, внесена отвън? Нужни ли са Ви посуда – чаши, чинии, прибори? Вода? 

Тук искам да поясня, че бяхме настанени в частна болница. Вода осигуряваха от там, има възможност и за изхранване за детето (детско меню) и за придружителя (при допълнително заплащане), което за мен бе улеснение. На етажа имаше хладилник за пациентите и придружителите, където може да си оставиш храна. Аз се възползвах от опцията за изхранване и не съм си носила прибори и посуда. Неви, беше изцяло на кърма, не е използвала храна от там, но видях, че в менюто има детски пакет за дечица до 6 годинки. 

  • Съвет номер 3 е още щом Ви настанят и започне лечението да разпитате сестрите за режима на лекарствата и визитациите. Кога влизат да чистят? Кога влизат да носят храна? 

Това е важно, понеже ще ви улесни в изграждането на режима на детето и най- вече режима на съня. Първият ден, по скоро нощ ( приеха ни след 21ч) при нас постоянно влизаха лекари и сестри да ни проверяват, да включват системи, да вливат лекарства. Това разпокъса съня на Неви. Тъкмо я приспя и сложа в леглото и идва някой за преглед или за вливане. Вече 2рия ден напаснах режима й по болничните процедури, така че да спи между вливанията на лекарства и да будува по време на прегледи, почистване и други влизания в стаята. 

След този болничен престой се задълбочиха проблемите със съня на Невена и по-конкретно се засили и без това силната й асоциация за заспиване на гърда. По време на целия престой в болницата тя не искаше да консумира никаква храна освен кърма. Можех да я приспя само на гърда. Първите дни дори спеше сучейки, за да забрави стреса от абокатите и другите неприятни прцедури. По-лошото е, че се наложи смяна на абоката през следващите дни няколко пъти и при всяка смяна ми я носеха с нови 4-5 дупки от игли, докато успеят да й го сложат наново. Това беше адски стрес за нея. Трепереше и плачеше доста време след като ми я доведат. Будеше се с викове щом заспи. И единствения начин да се справя в този период и да я успокоя и приспя и да я задържа въобще заспала беше кърменето.

Оставям Ви полезен линк към статията ни, посветена на проблемите със съня на Невена и работата ни с консултант по детски сън

  • Друг съвет, който би Ви бил от помощ е, ако желаете, да попитате за самостоятелна стая. Има ли възможност за такова настаняване? 

Ние избрахме да сме сами поради факта, че тя е още малка и има минимум 2 дневни съня. Ако ни настанят в стая с друго дете трудно бих могла да я приспя. Друго, от което се притеснявах е контакта с други болни деца. Неви беше на 6м и имунитета й беше сринат с антибиотици и кортикостероиди и други лекарства. Не ми се искаше да лепне и нещо допълнително в болницата. 

Част от козметиката, която бях взела за Невена.
  • Добре е да се информирате и дали са позволени свиждания и разходки в двора на болницата? 

По време на раждането на Невена нищо от тези неща не беше позволено (поради извънредното положение с Ковид вируса), но този път можехме да слизаме в двора на болницата. 

Това са основни неща, с които е добре да се запознаете при постъпване в болница с бебе/дете. Ако се сещате за още нещо ще се радвам да споделите в коментарите 😊

Пожелавам Ви да не Ви се налага да използвате написаното по-горе и да бъдете здрави!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *