плоско стъпало

Плоско стъпало при децата – онлайн консултация с детски рехабилитатори.

Въпроси и отговори, за плоско стъпало при децата, от детските рехабилитатори на Prime Health Bulgaria

Здравейте, прекрасни!

Преди известно време Ви казах, че сме се възползвали от индивидуална онлайн консултация с професионален детски рехабилитатор, относно плоскостъпието при децата и в частност се интересувах за крачетата а Влади. Попитах Ви в стори, дали искате да споделя пост по темата и 100% от гласувалите бяха отговорили с ДА. 

Е, ето го и него.

Знаете, и преди съм Ви споделяла, че Владимир е предразположен към плоско стъпало и се старая да му обърна необходимото внимание докато е време. Това бе и целта на консултацията ни с Prime Health Bulgaria. Да отговори на въпросите ми и да ми даде насоки за действие относно правилното формиране на ходилата.

Още в началото искам да споделя, че тази консултация ни беше подарък от Prime Health Bulgaria, но мнението ми си остава обективно! Информацията в този пост да НЕ се счита за медицински съвет!

Първо да Ви обясня как протече самата консултация.

Срещата се провежда онлайн в удобно и за двете страни време. Благодарна съм, че от Prime Health Bulgaria проявиха разбиране, относно притесненията на Влади да се показва пред камера и да общува с непознати и ни предложиха да направя снимки и клипчета на крачетата му, цялостната стойка на тялото и особено важно на това как върви с акцент върху петите му. Това бе едно голямо улеснение за мен, понеже да го накарам да направи всичко това пред непознат нямаше да ми се получи.

В деня преди уговорената консултация изпратих снимките и клипчетата, за да може Цвети (Цветана Вълканова – детски рехабилитатор) да прецени състоянието му и да ми изготви комплекс от упражнения.

В деня на самата онлайн консултация останах много очарована от подхода на Цвети, от начина по който обясняваше и отговаряше на въпросите ми, обясняваше ми всяко упражнение и ми казваше с какво помага за правилното формиране на детското стъпало. Накрая след консултацията ми изпрати списък с коментираните упражнения, което също ми направи добро впечатление. Не беше нужно да записвам, а можех внимателно да я слушам и да осмислям информацията.

Веднага след като затворихме, с Влади си спретнахме малка игра с някои от упражненията. Прие ги много добре и в следващите дни сам настояваше да играем.

Съвет: децата приемат всичко по-лесно щом е поднесено под формата на игра.

Ходене на пръсти

Една от игрите, които измислих бе “Как ходят животните” – целта е да стимулирам детето да ходи на пръсти, пети и патешко ходене.
Пример: Аз казвам “Пиле, пиле, я ела, царевичка да ти дам” и размахвам играчка царевица. И в това време Влади върви (или по-скоро тича) на пръсти към мен и издава звуци” пи-пи-пи”.
Много забавно за децата!

Цялостното ми мнение е, че във време на пандемия, когато родителите се притеснявам да водят децата си по кабинети, една такава 30 минутна онлайн консултация е винаги полезна и ще отговори на много въпроси.

И за да съм Ви максимално полезна направих мини интервю с Prime Health Bulgaria, които се съгласиха да отговорят на въпросите ми свързани с плоското стъпало при децата. Засегнахме теми като що е то плоско стъпало, за какви симптоми да следим, какви упражнения да правим за превенция и лечение, до какво води ненавременното лечение и други.

Въпросите и отговорите може да прочетете тук:

Здравна платформа с интересна и полезна информация.

1.    Моля първо да се представите на нашите читатели. Кои сте Вие и от колко време се занимавате с детско здраве? Представите и Вашия екип от специалисти.

Ние сме Цветана И Грета Вълканови – майка и дъщеря и детски рехабилитатори.

Цветана Вълканова

Цвети е с повече от 40 години опит в детската рехабилитация, като е специализирала в Института по Педиатрия – “Рехабилитация на деца от 0-3год”, “Рехабилитация на деца с ДЦП”, “Работа с деца със СОП (специални образователни потребности- аутисти, хиперактивни деца и др.)

Грета Вълканови

Грета е завършила през 2014г. в Софийският университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Последните 7 години натрупва опит в областта на ортопедията, травматологията и педиатрията. В момента се обучава за консултант по детски сън, защото преумората и хроничното недоспиване при децата води до тяхното забавено развитие.

2.    Как дойде идеята за създаването на здравна платформа Prime Health Bulgaria?

Създадохме платформата през 2019 година, като след настъпването на пандемията от март 2020 сме изцяло онлайн и така достигаме до повече родители от цяла България.

3.    Кои са основните направления, при които родителите могат да Ви потърсят за онлайн консултация?

Предлагаме индивидуални консултации за:

  • масаж и гимнастика на бебета,
  • Родилни травми- тортиколис, “акушерска ръка” и др.
  • Психомоторно развитие на Вашето дете през 3, 6, 9 и 15 месец.
  • Правилно прохождане на Вашето дете и избор на обувки.
  • Деца със специални потребности- аутизъм, хиперактивност и др.
  • Деца с неврологични заболявания и ДЦП- парези, парализи, епилепсия и др.
  • Недоносени и хипотонични деца.

Помислихме и за майките и бащите, като създадохме програма за изморени родители “Stand Up”, която е наръчник от 45 упражнения, които ще Ви помогнат да облекчите болките в гърба, кръста и врата, от които всеки родител страда. Бонус към упражненията ще получите и масажни техники при главоболие, преумора и недоспиване.

Предлаганите услуги и цени може да видите ТУК

4.    Преди две седмици направихме онлайн консултация с Цвети за плоско стъпало при децата и по-конкретно за моя син Владимир. Оказа се, че плоското стъпало при децата е доста срещано състояние. Бихте ли ни обяснили какво представлява, какви видове има и как могат да го разпознаят родителите?

При бебета и деца до 3 год. не може да говорим за плоскостъпие.

Нормално при тях свода на ходилото изглежда плосък поради факта,че бебетата имат подложка от подкожна мастна тъкан, която заличава до известна степен надлъжния свод. След 3 годишна възраст се започва да се оформя свода и тогава може да се развие плоско стъпало.

Плоскостъпието представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод или на двата свода на ходилото. То може да бъде два вида: гъвкаво плоско стъпало и ригидно плоско стъпало.

5.    За какви симптоми трябва да следят и кога да се обърнат към специалист?

Понякога плоскостъпието се наследява.

Основните симптоми, за които трябва да смедим са:

  • Ако детето след 3год. стъпва на цяло ходило, няма изразен свод, трудно се повдига на пръсти, ходи малко “тромаво”, тогава е необходима консултация с детски ортопед.
  • Деца, които след 5-6 год. възраст съобщават за болка и изтръпване в ходилото, след продължителна игра.
  • Постепенно намалява хватателната способност на пръстчетата на краката.

6.    Има ли начин да спомогнем за превенция на плоско стъпало и правилното формиране на ходилото при децата в най-ранна детска възраст и какъв е той? А ако вече има изразени симптоми на плоскостъпие при детето, какви упражнения препоръчвате да се правят?

Най-добрата превенция е профилактичния преглед при детски ортопед.

Прохождащите деца трябва да ходят боси или с чорапки отдолу със силиконови “капки”, за да не се хлъзгат.

Като превенция на плоскостъпието е добре децата да ходят боси по пясък,трева,по склон.

За по-големите деца след 3год. каране на колело,катерене по катерушки,ходене на пръсти и на пети, подскоци през ниски препятствия -обръч, въже.

За по- големите деца – 5-6 год. е добре да плуват – укрепва мускулите на краката и гърба. Укрепването на мускулатурата на краката е важна стъпка за правилното оформяне на свода на ходилата.

7.    Ако не обърнем внимание на проблема плоско стъпало навреме и не вземем мерки за облекчение и лечение на детското краче, какви последствия би имало това за детето в бъдеще?

Плоскостъпието трябва да се лекува навреме, защото от това зависи добрата стойка на тялото. В дългосрочен план ,в зависимост от професията и дали човек работи продължително време прав, може да се появят проблеми – болки в краката, кръста, лоша стойка и гръбначни изкривявания.

масаж на ходилата
Масаж на ходилата с масажна топка

8. Резултатите от лечението на плоско стъпало не са видими от днес за утре, а изискват много повече време и упражнения. Как можем да следим прогреса на лечение на стъпалото и дали вървим в правилната посока?

Резултатите идват с много търпение и постоянство. Детето трябва да се проследява от детски рехабилитатор за правилно изпълнение на комплекса от упражнения както и прогреса на лечението. Добър знак е, когато детето няма болка в ходилото и се чувства добре при продължително натоварване на ходилата.

9. Да си поговорим малко и за правилния избор на обувки. Какви трябва да бъдат те, за да са удобни за деца с плоско стъпало и в същото време да поддържат крачето правилно и да не допринасят допълнително за проблема?

Необходимо е да се купуват анатомични обувки за прохождане – тип “буйки”, които да са меки и удобни, с каучукови или гумени подметки. За лятото избора на сандали също е важен за деца до 2г.- сандалите трябва да са затворени отпред и с подсилена пета отзад,така че да осигурява стабилност на крачетата. Добро решение за по-големите деца 5-7год. е носенето на обувки с ортопедична подметка.

НЕПОДХОДЯЩИ обувки са: прекалено тесните или свободни, много висок ток или дебела и твърда подметка.

10. Какво е мнението Ви за детските ортопедични стелки и супинатори и каква е ролята им в лечението на плоскостъпие при децата? Да поясним на читателите, че те се предписват строго индивидуално от ортопед!

Когато се диагностицира късно плоскостъпието и упражненията не помагат се препоръчват ортопедични стелки и супинатори, които се предписват строго индивидуално след подробен преглед от детски ортопед. Рехабилитацията е част от лечението с ортопедични стелки и супинатори.

Благодарим много на Prime Health Bulgaria за отделеното време и изчерпателните отговори на всички наши въпроси!

За да се свържете с Цвети и Грета от Prime Health Bulgaria, може да последвате следните линкове или да се обадите на телефон:

Website: https://primehealthbg.com/

Facebook: https://www.facebook.com/primehealthbulgaria

Instagram: https://www.instagram.com/primehealthbg/

Email: primehealthbg@gmail.com

Tel: 0883 402 044

Тази статия е съставена в партньорство с Prime Health Bulgaria и има за цел да запознае читателя с дейността на здравната платформа на Prime Health Bulgaria и с проблема „плоско стъпало при децата“!

Благодарим Ви за вниманието! Дно и днес сме Ви били полезни!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.