гимнастика на бебето

Гимнастика на бебето от 0 до 6 месеца

Съвети и примерни упражнения, представени от детски рехабилитатор

Здравейте, прекрасни!

Дойде ред и на втория пост, изготвен съвместно с детските рехабилитатори на Prime Health Bulgaria, който е посветен на гимнастиката на бебето.

Както в предния ни пост, така и тук, отново ще разгледаме първите две възрастови групи при бебетата, а именно 0-3 месеца и 3-6 месеца. Ще разясним ползите от гимнастиката за бебето и как да я прилагаме правилно според възрастта му.

Гимнастиката, както и масажът,  при новородените е добре да започне след 40-тия ден или когато бебето е 4кг.

Внимание! Има някои противопоказания за прилагането на масаж и гимнастика на бебето, например след ваксина. Както и при болестни състояния, кожни раздразнения, обриви и висока температура. Моля консултирайте се с педиатъра на детето преди да започнете с прилагането им!

Препоръчително е гимнастиката да се прави поне 30 минути преди хранене или 40-50 минути след него върху маса/повивалник с мека постелка. За да бъде гимнастиката приятна, ако детето е по памперс или голо, помещението, в което се прави, трябва да е с температура около 23-25С. Ръцете Ви също трябва да са топли, да нямате дълъг маникюр и да свалите бижутата си( за да избегнете одраскване на бебето).

Първо се прави масаж на бебето и след това гимнастика.

Лично аз правя масаж и след това гимнастика на Невена при първото й бодърстване сутрин, понеже след това се превъзбужда и не иска да спи.

Как да направите масаж на бебето сме засегнали в предишния ни пост с Prime Health Bulgaria. Може да го прочетете тук!

Защо е полезна гимнастиката за бебето?

Гимнастиката при бебетата е чудесна, както за тонизиране на тялото, така и за забавление на мама и бебе. Чрез пасивните и активни упражнения, детето опознава тялото си и това му помага на по-късен етап в лазенето, прохождането и всички активни дейности, които извършва.

Ползи от гимнастиката:

 • Развитие на мускулите на бебето;
 • Гимнастиката благоприятства избягването на наднормено тегло в бебешка и детска възраст;
 • Тя е неизменна част от физическото и емоционално развитие на бебето;
 • Гимнастиката спомага за изграждането на връзка между мозъка и мускулите;
 • Стимулира нервната система: Гимнастиката е полезна за нервната система на бебето, тъй като значително подобрява развитието на двигателните умения на бебето.
 • Гимнастиката може да помогне за подобряване на кръвообращението.

Гимнастика на бебето

(Съвети от детски рехабилитатор на Prime Health Bulgaria)

Важно! Да се избягва прилагане на натиск върху костите и ставите. Също така и върху гръбначния стълб! Не се натиска и върху фонтанелата, пъпчето, зърната и гениталиите!

От 0 до 3 месеца:

Първия месец, от живота на бебето, се  характеризира със сложно преустройство на детския организъм. На външен вид най-силно впечатлява все още съществуващата вътреутобна поза – тялото е сгънато, със свити крайници и глава и силно заоблен гръб.

При новороденото гимнастика се прилага след 40тия ден, като се започва с пасивни упражнения на мускулите разгъвачи, намиращи се на задната страна на ръцете и краката. Така се подобрява баланса на мускулния тонус, запазват се ставите от неправилно положение и се преодолява сковаността. Можете да започнете с 2-3 пъти повторения на всяко упражнение.

*Както вече уточнихме, първо се прави масаж и след това гимнастика.

Гимнастика за горна част: 
 • Разгъване на ръчички  в лакътните стави – следва отвеждане встрани.
 • Повдигане на ръцете нагоре. Първо едната, после другата.
 • Разтворете ръчичките встрани и ги кръстосайте пред гърдите
Гимнастика за долна част: 
 • Сгънете двете крачета едновременно към корема и разгъвайте обратно.
 • Каране на колело – плавно започнете да свивате едното краче към корема, а в същото време разгъвате другото, имитирайки каране на колело.
 • Тупаница – бебето е легнало по гръб със свити в колената крачета. Опирате стъпалата на повивалника, подобно на тропане.

Освен пасивни упражнения се прилагат и рефлексни движения: рефлексът предсталява закономерна ответна реакция на организма в резултат на механично въздействие.

Прилаганият натиск на определено поле от тялото на бебето има за резултат – по рефлекторен път – неосъзнато  автоматично движение, като например като се натисне по средата на стъпалото на бебето и то разперва пръстите на краката, а при слагане на  вашия пръст в дланта на бебето то започва да го стиска.

Контрол на главата:

Поставяне на бебето по корем след 10-тия ден, 3-4 пъти дневно първоначално по 1-2 минути, като постепенно се увеличава времето до 10 мин. В първите дни се оказва помощ, като се поставят 2 пръстта на челото му, с което се облекчава тежестта на главата му. Целта е раздвижване на кръвообращението и засилване на мускулите на врата и раменете.

Съвет: поставете пред детето огледало или силно контрастни (черно-бели) изображения или играчки, за да привлечете вниманието му. Така ще се задържи по- дълго време. А ако имате по-голямо дете, то би било голям стимул за мъника да се озърта и да го следи с поглед.

От 3 до 6 месеца

Разтваряйте ръчичките встрани и ги кръстосвайте пред гърдите.

Повдигане на ръцете нагоре. Първо едната, после другата.

Реципрочни движения – допиране на ляво краче, сгънато в коляното с дясна ръка и следва дясно краче с лява ръка.

Извивки вляво и вдясно със свити в колената крачета.

Стимилуране на обръщане от гръб по корем. Придържайте едното краче изпънато в  коляното и хванете противоположната ръка, за да му се помогне да се обърне по корем.

Бебето е поставено по корем, свийте крачетата и с две ръце подпрете стъпалата. Детето се отблъсква, придвижвайки се напред. Така се стимулира пълзенето.

Дръжте под мишницата бебето изправено и го стимулирайте  да стъпи със стъпалата върху повивалника за няколко секунди.

Съвет: Повтаряйте при възможност всеки ден масажа и гимнастиката в приблизително едно и също време.

Ако имате още въпроси, свързани с гимнастиката на бебето или други, можете да се обърнете към специалистите на Prime Health Bulgaria, като им пишете в социалните мрежи или си запишете час за онлайн консултация на сайта им https://primehealthbg.com/ , както направих и аз.

Преди да започна с масажите и гимнастиката, при Невена, проведох онлайн консултация с един от детските рехабилитатори на Prime Health Bulgaria – Цвети. Тя е с дългогодишен професионален стаж и не веднъж съм се консултирала с нея и за плоскостъпието на Влади.

Ако Ви е интересна темата за плоскостъпието при децата, може да прочетете статията, която подготвихме с Prime Health Bulgaria, на тази тема.

Благодарим Ви за вниманието и отделеното време! Дано сме Ви били полезни и днес.

Гимнастика на бебето от 0 до 6 месеца
Въпроси и отговори Полезно и забавно

Гимнастика на бебето от 0 до 6 месеца

Съвети и примерни упражнения, представени от детски рехабилитатор Здравейте, прекрасни! Дойде ред и на втория пост, изготвен съвместно с детските…
Read More
Масаж на бебето от 0 до 6 месеца
Въпроси и отговори Полезно и забавно

Масаж на бебето от 0 до 6 месеца

Техники за масаж на бебето от 0 до 6 месеца, представени от детски рехабилитатор  Здравейте, прекрасни! Преди известно време Ви…
Read More
Какво има в чантата ми за родилното + списък за болницата
Blog Бременност

Какво има в чантата ми за родилното + списък за болницата

Моят списък за родилното отделение Здравейте, прекрасни! 🥰 Това е един от поредните постове по темата за Моята бременност с…
Read More
Ябълкови мъфини “Елхички”
Мъфини и кексове Рецепти

Ябълкови мъфини “Елхички”

Коледни ябълкови мъфини с орехи и глазура Втората Коледна рецепта, подходяща за деца, която искам да Ви представя е за…
Read More
Овесени Коледни Курабийки
Бисквити Рецепти

Овесени Коледни Курабийки

Коледни детски курабийки с канела (Подходящи за деца 12+м – съдържат яйце) Традиционна рецепта, в която замених бялото брашно и…
Read More
Топ 5 кремове и масла за бременни, които ползвах през втората си бременност
Бременност

Топ 5 кремове и масла за бременни, които ползвах през втората си бременност

Кремове и масла против стрии, подходящи за бременни Здравейте, прекрасни мами! Последният пост, в блога ми, бе насочен към стриите…
Read More
Стрии по време на бременност – що е то, фактори за появата им и начини за минимизиране
Бременност

Стрии по време на бременност – що е то, фактори за появата им и начини за минимизиране

От какво зависи появата на стрии по време на бременност и има ли начин да си помогнем в борбата с…
Read More
Дребни курабийки
Бисквити Десерти със захар Рецепти

Дребни курабийки

Дребни сладки, подходящи за приготвяне от цялото семейство. В днешния предиобед, с Влади, запретнахме ръкави и замесихме, разточихме и изпекохме…
Read More
Лазаня “Болонезе” със сос Бешамел
Месни Ястия Рецепти

Лазаня “Болонезе” със сос Бешамел

Вкусна лазаня Болонезе за цялото семейство Здравейте, прекрасни! Днес споделям с Вас моят прочит на лазаня Болонезе. Правих я за…
Read More
Плоско стъпало при децата – онлайн консултация с детски рехабилитатори.
Blog Бебета и деца Въпроси и отговори

Плоско стъпало при децата – онлайн консултация с детски рехабилитатори.

Въпроси и отговори, за плоско стъпало при децата, от детските рехабилитатори на Prime Health Bulgaria Здравейте, прекрасни! Преди известно време…
Read More
Торта Рафаело – без печене
Десерти Десерти със захар Рецепти

Торта Рафаело – без печене

Бърза торта Рафаело с бисквити/готови блатове Здравейте, прекрасни! 🥰 Най-накрая намерих време да кача рецепта за тортата от рождения ми…
Read More
Как можем да подпомогнем лечението и превенцията на плоско стъпало при децата
Blog Въпроси и отговори Полезно и забавно

Как можем да подпомогнем лечението и превенцията на плоско стъпало при децата

Медицински продукт – ортопедично килимче Орто Пъзел – пръв помощник при превенция на плоско стъпало при децата. Здравейте, прекрасни! Днес…
Read More
Пълнозърнести питки за бургери
Рецепти Тестени

Пълнозърнести питки за бургери

Питки за бургери и сандвичи с пълнозърнесто брашно Здравейте, дами!  Ето я и обещаната от мен рецепта за пълнозърнести питки…
Read More
10 предложения за подаръци, подходящи за жени
#momhacks Blog Въпроси и отговори Полезно и забавно Хитринки

10 предложения за подаръци, подходящи за жени

Идеи за подаръци за 8ми март, рожден ден, имен ден, Коледа и други празници С наближаването на женския месец и…
Read More
Класически крем карамел
Десерти със захар Рецепти

Класически крем карамел

Крем карамел без шупли Здравейте, прекрасни ✨ Днес ще споделя с Вас как приготвям крем карамел без шупли 🍮 Какво…
Read More
Козуначени кифлички с шипков мармалад 🥐
Закуска Рецепти Тестени

Козуначени кифлички с шипков мармалад 🥐

Вкусни и меки кифлички с шипков мармалад Здравейте, прекрасни 💕 Споделям с Вас рецептата за днешните кифлички  За 25бр (средно…
Read More
Бъркани добруджанки
Закуска Рецепти Тестени

Бъркани добруджанки

Добруджанки без месене Бърза и лесна закуска, без месене, подходяща за цялото семейство. За 8 броя са Ви нужни: 📌…
Read More
Бъдни вечер – традиции + меню
#momhacks Blog Полезно и забавно Хитринки

Бъдни вечер – традиции + меню

Традиции и обичаи за Бъдни вечер + основни ястия за празничната трапеза Бъдни вечер е последният ден от коледните пости….
Read More
Постна питка за Бъдни вечер
Закуска Рецепти Тестени

Постна питка за Бъдни вечер

Содена постна питка Здравейте, прекрасни 💕 Днес споделям с Вас бърза, лесна и вкусна рецепта за постна содена питка, която…
Read More
Коледна питка Елха
Рецепти Тестени

Коледна питка Елха

Красива и тематична питка за коедната трапеза Коледа наближава и тази година отново ще направя любимата ни питка, но под…
Read More
1 2 3 7
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.