капачки

Креативни и образователни игри с капачки, сламки и бутилки за деца над 10 месеца.

Как да забавляваме децата с подръчни материали

Откакто имам дете, креативното ми мислене е подложено на всекидневни изпитания:

  • какво да сготвя с наличните ми броколи и карфиол;
  • как да задържа малкия Тасманински дявол в количката за още 2 минути;
  • как да го забавлявам през идните студени зимни дни и какво ли още не 😀

Играчките, които се продават в масовите детски магазини (имаме десетки такива) не събуждат креативност и творческо мислене у децата, което ги прави безинтересни максимум до два дни 😀 .

Затова искам да сложа началото на поредица постове посветени на заниманията с деца развиващи креативността, фината моторика, самостоятелността, координацията и баланса с подръчни материали и DIY проекти за мама и бебе/дете.

Първият вид занимания, с които искам да Ви запозная са игри със сламки и капачки.

Има многобройни приложения на капачките от бутилки и сламките, както в домакинството, така и при заниманията с деца. Те събуждат интерес в децата поради постоянната им употреба от страна на родителите. 

Ето как може да ги използвате в своя полза и да си осигурите малко тишина и спокойствие и в същото време да развивате у детето координация на ръцете, фина моторика и търпение.

!ВНИМАНИЕ! – винаги наблюдавайте детето, когато си играе с тези предмети и не му позволявайте да ги вкарва в устата си! Не трябва да оставяме детето само дори за кратко, ако има около себе си дребни материали, които може да погълне или да напъха в носа си. Не трябва да му предлагаме материали, които са чупливи и може да се пореже с тях. (Подобни материали можем да използваме само заедно с него, когато следим за безопасността му)!!!

  • Изсипете капачките в купичка/кутия/буркан (каквото имате) и пригответе втори празен съд (с тясно гърло) може да е бутилка, ролка от домакинска хартия или друго. Покажете на детето как да вади капачките и нарязаните сламки от единия и да ги пъха в другия съд. 
  • Друго, което може да правите със събраните капачки е да ги разпръснете по земята и да покажете на детето как да ги събира с помощта на метла и лопатка, лопатка за пясък или просто с ръце и да ги носи на точно определено от Вас място. Това упражнение стимулира креативността на децата, развива логическото им мислене и поставя основите на изпълнението на различни задачи самостоятелно.
  • Друг начин за забавление с цветни капачки и сламки е да ги разделяте по цветове. Така детето от ранна възраст ще започне да различава цветовете, дори и още да не може да ги изговаря.
  • още една интересна за децата игра е нанизването на цветни нарязани сламни сламки/ едри мъниста/ на връзки от обувки/ или друга връв с твърд край/. Така децата усъвършенстват фината моторика, креативното си мислене и търпението си 😀

Намирайте време да играете с децата си колкото и тежък и труден да е бил денят Ви! Няма нищо по- ценно от това, на което ще ги научите играейки с тях! Децата възприемат най- лесно и бързо от примера на околните.

Надявам се днешните ми предложения да са Ви харесали. За още такива статии следете блога и Facebook страницата ми.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *