Лоша майка ли съм?!

Защо не бива да се вслушваме сляпо в чуждото мнение!!!

Искам да Ви разкажа една история, която за мен беше много стресираща и болезнена, но смятам че е полезно да я споделя!

Както всяка майка, така и аз, искам най-доброто за детето си. Никога не съм се притеснявала, че Владимир може да има някакви проблеми в развитието си. Напротив! Той от самото начало се развива доста бързо за крехката си възраст. До скоро беше на горната граница в нормите за височина и килограми. Започна да се обръща свободно от позиция по гръб в позиция по корем и обратно още на два месеца. Започна да застава в позиция за лазене на четири крака в края на пети месец. Пролази сам и започна да се изправя по мебелите. И всичко това без да го учим или караме да прави каквото и да било.

Вярвам, че всяко дете следва свой собствен темп в живота. Не бива да бъде насилвано да прави нещо, което не му е приятно, само и само да се впише в стандарта. За мен е важно Влади да прави това, което му доставя удоволствие и да се развива в посоката, в която иска.

Всичко беше перфектно, докато един ден не чух думите “Той все още ли не дава боц?”, “Маха ли за чао?” или “Влади ми се струва доста разсеян. Много деца когато пораснат си остават същите.” Тези слова се загнездиха в съзнанието и сърцето ми, и незнайно защо не ми даваха мира дълго време…

Нима му имаше нещо на моето момче? Защо не съм забелязала, че “нещо не е наред”? Лоша майка ли съм?

Не споделих с никого. Беше ми много тежко. Несъзнателно пристъпих основния си принцип на възпитание – да следя интересите на Влади и да ги насърчавам, без да му давам наклон в живота. Вманиачих се в това да го науча на бебешки “номера” – като да маха за чао, да дава боц и всички други игри, които според мен радват повече възрастните, отколкото самото дете.

И така започнах във всеки един удобен момент  да го “обучавам”, което видимо не му допадна и не ми обръщаше никакво внимание. Това още повече ме напрегна и ме накара да се чувствам зле.

След седмица нямахме никакъв напредък. Какво се случваше? Нима не съм способна да науча детето си на елементарни неща? Толкова ли бях некадърна?…

Реших да споделя със съпруга си. Той ми каза, че няма нищо тревожно и просто на Владимир не са му интересни такъв вид игри. Той предпочита физическите занимания – да лази, да се катери, да играем на гоненица. И наистина Влади е доста активно дете. Никога не спира, дори и насън се изправя да лази. 😀

Но за обърканата ми глава това не беше достатъчно основание, за да ме разубеди. Започнах да търся нови начини да привлека вниманието на детето. Но след няколко дни пак нищо. Тревогата ми стана все по-силна и така се реших да споделя с наши много близки приятели. Те също бяха на мнение, че излишно се тревожа и няма нищо притеснително в това, Влади да не подражава на всички тези бебешки игри.

Замисляйки се над думите им си дадох сметка, че съм стигнала твърде далеч. Потъпках принципите си за възпитание. Опитах се да променя детето си, за да се впише в стандарта. И защо?… Та ние кучето си не дресирахме така, както аз се стремях да “обуча” Владимир…

Почувствах се ужасно. Бях загубила реална преценка, за това кое е добре за детето ми. Подтикната от думите на човек, който дори не ми е близък или компетентен по въпроса за детското развитие. Та аз никога не съм обръщала внимание на хорските думи, защо го направих сега?  

Това бяха най-тежките две седмици в живота ми откакто имам дете. Какво ме накара да се държа така? Дали страхът, че не правя достатъчно за детето си или притесненията дали се справям добре като родител? Така и не разбрах. Но си обещах, че никога повече няма да пренебрегвам принципите и детето си!!! Всяко дете е различно и се развива строго индивидуално!

Отново се върнахме в ритъма на старото си ежедневие – игри по цял ден. И да все още поощрявам Владимир да маха за чао, но не се отчайвам ако не го направи!

Все пак нищо не става насила!

Две седмици по-късно Влади сам започна да дава боц, без никакво настояване от моя страна!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.