Новогодишна баница + шаблон с новогодишни късмети

Стара българска традиция гласи, че в навечерието на Нова година се приготвя баница с късмети. 

Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя по различни начини в различните краища на света. Сладка или солена, точена или с готови кори, вита или редена, тя присъства на трапезата на всяко българско семейство при посрещане на новата година.

Новогодишна баница, която приготвям за моето семейство и приятели е солена – с яйца и сирене. Правя я с фини точени кори в навечерието на празника, за да е още топла при разчупването. Баницата се завърта три пъти и се разчупва след като настъпи новата година (След 00:00 часа) и се раздава на всички около масата. Поверието гласи, че каквото късметче ти се падне от нея такъв ще ти е късметът през новата година.

Новогодишна баница

Тази рецепта съм Ви я споделяла и преди, но реших, че ще Ви е полезна 🙂 Линк към нея може да намерите ТУК!

Необходими продукти:

перфектната баница
  • 1 пакет фини точени кори
  • 5-6 яйца
  • сирене поне 150 гр( аз слагам доста, понеже обичаме. може да се замени с извара)
  • масло за намазване на тавичката
  • 2/3 к.ч. разтопено масло/ олио за самата баница;
  • 1 кофичка кисело мляко над 2%
  • ½ чаена лъжичка сода
  • газирана вода 100мл

Как приготвям :

Взимам обикновена тава (да не е с незалепващо покритие). Намазвам я с разтопено масло и нареждам корите една до друга нагънати на ветрило. След това поръсвам с натрошеното сиренце и слагам и между листите също. Заливката приготвям от яйцата, киселото мляко, другата част от маслото, сода и газирана вода. Разбърквам до хомогенна смес и заливам хубаво корите. Пека на 170 градуса до готовност ( 40 минути на моята фурна). 

След като е готова изваждам от фурната и поръсвам с малко газирана вода. От скоро започнах да обръщам тавата с баницата върху 2 чинии, за да стане по бухнала и да не се слегне. Оставям да отпочине малко и сервирам.

Освен рецепта за Новогодишна баница споделям с Вас и късметите, които съм подготвила за нея 🙂

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *