пъзели

Мястото на пъзелите и сортерите в ранното детско развитие

Защо е добре децата ни да се занимават с пъзели?

Здравейте, прекрасни мами!

Днес реших да Ви запозная с информация, която би била полезна на всеки млад родител, а и не само, а именно защо е добре децата ни да редят пъзели? С какво това занимание спомага тяхното развитие още в ранна детска възраст? И как да стимулираме детето да прояви интерес към такъв тип занимания.

Първо нека Ви споделя защо е важна играта с пъзели и сортери и с какво помага при развитието на децата още от ранна детска възраст:

  • Развива логическото и стратегическо мислене на децата, което им помага в решаването на ежедневни казуси и задачи.
  • Подпомага концентрацията и паметта – нареждането на пъзели изисква от децата да се фокусират върху решаването на зададената задача и насочват вниманието си именно към това. Дори и да не успеят да подредят целият пъзел, тези занимания са подходящи тренировки за усъвършенстване именно на тези умения. Детето трябва да запомни коя част къде принадлежи, за да успее да подреди цялостната картина.
  • Развиват фината моторика и координацията око- ръка – няма значение какъв вид пъзел сте избрали за детето си – дали ще е с геометрични фигури, картинки, сортер. Опипвайки частите, детето развива тактилните си усещания, изучава формата на предмета, цвета, как той се движи в пространството. Усъвършенства фините движения на ръцете си като се опитва да постави частите по местата им. Ръцете, очите и ума на детето работят в синхрон!
  • Спомага за социалните умения – когато детето реди пъзел съвместно с родител или приятелче, то се учи какво е отборна игра. Учи се да чака ред, да се съобразява с околните, да поделя и накрая споделя радостта от успешно завършената задача.
  • Самочувствие и увереност в собствените му способности. – детето само е успяло да подреди пъзела и няма търпение да се похвали на мама и тати. Чувства се гордо и уверено, че може да разрешава дадени проблеми и само.
  • Реденето на пъзели и сортери учи децата на търпение – всички знаем, че малчуганите нямат особено голямо търпение и искат всичко да се случва на мига. Тези занимания са подходящи именно за изграждане и трениране на търпение у децата. Изисква се спокойствие и концентрация, за да се завърши целият пъзел.

Как да стимулираме интереса на детето към занимания с пъзели и сортери?

Най – важното при избора на пъзел е да бъде съобразен с възрастта на детето, за което е предназначено. Няма значение дали ще изберете дървен пъзел, хартиен, пластмасов сортер или от друг материал, стига да е съобразен и с интересите на детето към този момент – животни, коли, определен детски герой и др.

Мисля че съм споделяла и преди с Вас, че Владимир (2г4м) до скоро не беше особено заинтересуван от пъзели. Нямаше достатъчно търпение да подреди всички части и бързо му омръзваше. Със сортерите, за щастие,  имахме по- голям успех, може би и защото му беше по- лесно да разбере какво трябва да се случи и му беше интересно да пъха фигурките в правилните дупки, а ние да ги назоваваме по име и цвят (например: лилав кръг, жълта звезда и т.н. ).

Около годинката, когато и започнахме по­- директно да го запознаваме с цветовете включвахме цветните геометрични фигурки в различни игри за цветовете. Така той научи освен името на цвета и наименованието на геометричната фигурка. И щом започваше да си играе със сортера му доставяше още по- голямо удоволствие да ми обяснява коя фигурка какъв цвят е и къде трябва да се сложи. Така сортерите се превърнаха в негово любимо занимание.

С пъзелите обаче нещата се случваха все още много бавно, докато преди месец два от Fun Smart Toy не ни подариха като ПР пратка 6 мини дървени пъзела с превозните средства. Влади е маниак на тема превозни средства и тези пъзели веднага му влязоха под кожата. Сглобяваше ги с лекота отново и отново и вече 2ри месец ежедневно си играе с тях. Наскоро се сдобихме и с музикален дървен пъзел с превозни средства, който също е голям хит.

Общо взето с тези 2 дървени пъзела, Влади, преоткри интереса си към пъзелите. Отново извадих част от старите сортери и пъзели, които имаме у дома. Ще приложа снимки и линкове към тях, за да може ако харесате нещо да го намерите лесно.

А ако си изберете нещо от онлайн магазина на Fun Smart Toy, може да се възползвате от код “MSW10“ , който Ви носи ДОПЪЛНИТЕЛНИ 10% отстъпка на ВСИЧКО в количката!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *