табло

Табло за усвояване на основните цветове с топки – DIY проект

Как да запознаем детето с цветовете и да му помогнем да ги различава под формата на забавна игра.

От известно време насам се опитвам да привлека интереса на Влади към цветовете. Измислях какви ли не игри и занимания – от подреждане на гумени животни по цветове, през назоваването на различни предмети и описването им по цвят и форма, до събиране на различни предмети, но еднакви по цвят в определен съд. Но тази игра му стана любима, още преди да включа цветните елементи в нея. Затова реших да заменя старият безцветен вариант на играта с топки с нов, по- полезен и подходящ за възрастта на Владимир.

Като за начало се стремя да науча Влади да различава цветовете, да може да ги разпознава, и след време да ги назовава. Децата учат най- лесно с визуализация, затова използвам не само цветни топки, но и цветни тръби и цветни надписи. Тази игра развива не само цветовото усещане у децата, но и фината моторика.

А ето и как направих самото табло:

  • 4 цветни по- дебели листа (картон) с големина А4 (моите бяха доста по- големи и си ги изрязах с подходящата големина);
  • пистолет със силиконово горещо лепило или лепило/тиксо, което може да залепи парчетата картон едно за друго и да устои на силните детски ръце 😀
  • двойнолепящо тиксо;
  • цветни маркери и листчета за етикетите;
  • цветни топки за самата игра;

Хубаво е в началото за започнем с четирите основни цвята (син, зелен, жълт, червен) и след това да включваме нови цветове. Така на детето ще му е много по- лесно да запомни всичко.

За направата на четирите цилиндъра използвах мек картон, който изрязах до формат А4 и залепих двата края на листа, така че да се получи цилиндър с подходящ размер (така че топките да могат да минават свободно).

Табло за усвояване на основните цветове с топки  – DIY проект

След това залепих четирите цилиндъра един за друг отново с помощта на пистолета с горещо лепило.

лепило

На гърба на всяка “тръба” сложих двойнолепящо тиксо и залепих на избраната от мен повърхност (вратата на детската стая 😀 ). Надписах и залепих етикетчетата върху тръбите и готово.

Влади доста се занимава с тази игра, естествено опита се да я изкърти още в самото начало и да я измести на килима :D. Затова можете да залепите самата конструкция на дебел и твърд картон, който може да местите където Ви е удобно.

Тази игра може да се играе и с цветни капачки, помпончета и други цветни предмети.

цветове

Надявам се да съм Ви била полезна и днес. 

Друга игра за разучаване на цветовете, която може да си направите сами у дома.

Нужни са Ви:

  • цветни дебели листи (аз използвах останалите ми от горното табло);
  • пистолет със силиконово горещо лепило или лепило/тиксо, което може да залепи парчетата картон едно за друго и да устои на силните детски ръце 😀
  • двойнолепящо тиксо;
  • картонена основа (аз използвам капака на кутия от бонбони 😀 );
  • цветни клечки/пръчици (моите са от Джъмбо – 60бр.);

Изрязах цветните листи, така че да мога като ги навия на руло и пусна клечката вътре, тя да стърчи. Оформих роло от листите и ги залепих с горещото лепило. След това залепих 4те рола едно за друго. И накрая ги залепих за самата кутия.

За още подобни статии и снимки последвайте Facebook страницата ни.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *