спящо бебе

Проблеми със съня на бебето – много нощни кърмения, пропускане на дневни дремки и работа с консултант по детски сън

Консултантите по детски сън на “Нани, нани, бебе” съветват:

“За всеки случай напомняме, че според последните препоръки на Американската педиатрична асоциация използването на обиколници не се препоръчва поне до 6-тия месец на бебето.”

Още по темата за безопасност на детския сън може да прочетете ТУК!

Сънят на Невена – плавен преход от 12 на 2 нощни будения и самостоятелно заспиване 

Здравейте, прекрасни мами!

Днес искам да споделя с Вас всичко, относно съня на Неви и работата ни с консултант по детски сън, Яна Маджева, от “Нани, нани, бебе”. Как се справихме с проблемите със съня на детето? Защо потърсихме помощта на консултант по детски сън? Как стигнахме от часове кърмене за приспиване и 10-12 нощни будения/кърмения до самостоятелно заспиване и само 2 нощни кърмения? Защо е важен сънят на бебето и как влияе на цялото семейство? Отговори на всички тези въпроси ще откриете в следващите редове. Те са продиктувани от личния ни опит със съня на нашето дете. 

Първо искам да Ви запозная с “Нани, нани, бебе” и защо избрах да се доверя именно на тях

За мен беше важно да работим с консултант, който има достатъчно голям и разнообразен опит в работата си с различни семейства и казуси. “Нани, нани, бебе” е първият център по детски сън в България, който има голям екип от сертифицирани специалисти и консултанти по детски сън с богат опит. Основател на центъра е Елена Чапалова – лекар и супервайзър към първото в България обучение на консултанти по детски сън. В работата си с родители и деца, консултантите работят в партньорство с лекари, психолози и други специалисти, като в самия екип също има психолог, педагог и медицинска сестра. Това бе важно за мен, защото проблемите при нас се оказаха комплексни, а не просто лош режим на детето. 

Друго важно нещо за мен в избора бе, работата по съня да не оказва влияние върху кърменето на бебето. Аз обичам да кърмя Неви и исках консултант, който ще уважава избора ми и няма да работим за сметка на кърменето или още по-зле – отбиване на детето. Тук отново имах зелена светлина –  “Нани, нани, бебе” подкрепят кърменето и се съобразиха с него.

И сега, да преминем към същината на темата, сънят на Невена. Какви проблеми имахме и как успяхме да ги овладеем. Но първо малко предистория.

Неви беше спокойно бебе, още в първите дни заспиваше лесно сама. Не плачеше, освен ако не е гладна и нямаше болезнени колики. Спеше си спокойно както в гнездото в хола, така и в кошарата, в количката и в столчето за кола. До един момент, в който от раз започна да прави огромно будуване от 16:30 -17ч до 2 часа посред нощ. Това се случи през втория месец. Доста четях и все още чета за бебешкия и детски сън и за около 2 седмици успях сама да преодолея този труден период. 

След това отново настъпи блажен сън. Неви заспиваше в кошарата си след кърмене без никакви усилия от моя страна. Бях й създала що годе приличен режим според възрастта й. Нощният сън също беше добре, имаше 3-4 нощни хранения, без продължителни будувания. Следях интервалите на бодърстване и броя на дремките, като за ориентир ползвах доста полезни таблици, изготвени от консултантите по детски сън на” Нани, нани, бебе”. Дори си ги принтирах, за да са ми под ръка постоянно.

И така изминаха 3,4,5 месец. Без особено големи катаклизми в съня. 

В 6 месец започнах да забелязвам, че Неви, започна да става все по-често нощем да суче. Отдадох го на това, че вече започнахме захранването и има някаква промяна в ежедневието. Също така по това време имаше и растежен скок, който също благоприятства неспокойния сън на бебетата.

Скоковете на растежа проследявам през този календар.

От къде започнаха проблемите със съня

Аз и Неви в болницата – поредното кърмене

В края на 6м се наложи, с Невена, да останем в болница за 6 нощувки. Много тежък период и за двете ни. Тя не се чувстваше никак добре, имаше затруднения с дишането, хрипове, кашлица, температура. Няма да споменавам колко пъти се наложи да й сменят абоката и колко неуспешни опита имаше за това 😔 Много тежък период беше. Неви се чувстваше изключително зле. Първата нощ (приеха ни в 21ч през нощта) и втората буквално спа на гърда. Сучеше за успокоение през цялото време. И през деня и през нощта започна да става по 5-6 пъти. През деня искаше основно също да е на гърда. Не ядеше нищо друго освен кърма. 

Общо взето 24/7 беше кърмена, което засили страшно много и без това доста силната й асоциация за успокоение и сън с кърмене. Прибирайки се вкъщи, това постоянно сукане продължи още може би 1-2 седмици. Като постепенно и нощното й кърмене се увеличаваше като брой. 

Наравно с това все още не ядеше никаква твърда храна. Близваше тук там малко от някои неща, опитваше, но определено не се нахранваше. Аз стисках зъби, мислех си, че това е период, че отново ще се справя сама. Все пак веднъж вече успях, ще мога и сега.  Но уви колкото и да се опитвах, размествах интервалите, заниманията през деня, какво ли не опитах, но нещата продължиха да се влошават. Накрая стигнахме до там че почти нямахме никакъв нощен сън. Неви се будеше средно по 10 пъти всяка нощ, понякога имаше и дълги будувания. През деня започна да пропуска една от двете дремки, което още повече я преуморяваше и накъсваше нощния й сън. Освен изключително лошия й сън, друго, което се промени беше и начина й на приспиване.Започна да суче по 30 -40 -50 минути и да не може да се отпусне и да заспи. По друг начин не можех да я приспя вече, изпадаше в страшни истерии.

За броя на дневните дремки се ориентирах от тази също много полезна таблица, изготвена от “Нани, нани, бебе”

Как влияе съня на бебето на цялото семейство?

Не знам дали знаете, но недоспалата майка не е никак полезна на семейството си. Не е в кондиция да се справи с ежедневни задачки и да откликва на нуждите на семейството и децата си адекватно. Щом бебето не спи, мама също не спи, което от своя страна рефлектира върху цялото семейство по някакъв начин. Усещах, че ставам раздразнителна, губех търпение много по-бързо от обикновено. Което в ежедневието с две малки деца не е никак от полза. Децата усещат, че не си в добра кондиция и също се изнервят много по-бързо и нещата лесно могат да ескалират. Затова, добрият сън на бебето и детето е изключително важен за всички. 

И въпреки това аз упорствах. Исках да се справя сама, мислех си че мога, не исках да се примирявам с “провала” си и да призная пред себе си, че не мога са се справя сама. Но не след дълго взех да губя надежда. Знаех, че нещата тотално са излезли извън контрол. Не можех да изляза сама от този порочен кръг. Бях толкова изморена, че идваше ли време за приспиване плачех от изтощение.

Защо избрах да се обърна към “Нани, нани, бебе”? И защо е важно консултанта по детски сън да разглежда проблема комплексно, а не просто на ниво режим на бебето?

И така в началото на Август месец потърсих съвет от Елена Чапалова от “Нани, нани, бебе”. Вече следях всичките й включвания в училища за родители, лайфове и постове. Бях чела всичко и ми допадна много като мислене. Писах й с въпрос, на който тя ми даде много правилен съвет, а именно да пусна изследване на феритин на детето. Оказа се, че има доста голям дефицит на железен запас в организма, който може да доведе до липса на апетит за твърда храна, много нощни будения/кърмения и неспокоен сън. Всичко това куцаше при нас. 

Много съм й благодарна, че обърна внимание на това, че детето не се храни! Защото аз не веднъж съм го коментирала с педиатъра, но отговора винаги е бил кърмачетата са така, не ядат и се будят често за кърмене. Докато, Елена, още от първата ни комуникация обърна голямо внимание на това и не подцени ситуацията. Смело мога да кажа, че благодарение на нея открихме доста големия дефицит на Неви и вече 4ти месец тя приема железен препарат (след консултация с детски хематолог).

Прочетете по-подробно за скрития дефицит на желязо и връзката му с детския сън ТУК!

И така, месец след започване на приема на желязо, започнахме работа по съня на детето. Като основните ми желания бяха:

  • да я научим да заспива отново НЕ на гърда и да може и друг да я приспи ако се наложи;
  • да намалим нощните събуждания доколкото е възможно спрямо това, че детето не се храни добре с твърда храна;
  • да заспива отново в леглото си;

В началото попълних една доста подробна анкета за съня на детето и като цяло навиците ни, която впоследствие беше разгледана от нашия консултант от екипа на “Нани, нани, бебе” – Яна Маджева. 

Какво мога да кажа за нея – страхотна! Яна, освен консултант по детски сън е и психолог, което си пролича не веднъж в разговорите ни. Умее да изслушва, винаги откликва на желанията ни, спокойна е и се съобразява с нашите разбирания и мнение. За мен бе много важно да си паснем с консултанта, за да можем да работим заедно в синхрон. Да сме на една вълна, а не всеки да дърпа в противоположна посока. Да може да ми е подкрепа, да обяснява и да напътства. Всичко това и много повече получих от Яна! Уникална! Винаги ще съм й благодарна за помощта, която оказа на семейството ни! 

Та да се върна отново на разказа 😅 За мен беше важно нещата да се случват плавно и постепенно, за да може и двете с детето да се нагодим към промените и да ги приемем по-леко и лесно. Без напрежение. За щастие, Неви, се оказа доста сговорчива и откликваше на промените доста добре. Естествено имаше и леки негодувания от време на време, но нищо фрапантно. Използвахме меки методи, за да я приучим да се успокоява и по друг начин, освен с кърмене.

Нещо важно, което да спомена е, че Невена НЕ използва биберон, затова самоуспокояването й нямаше как вече да включва сукане под каквато и да е форма. 

По време на консултациите преминахме и през боледуване и през скокове в растежа и през зъбоникнене. През цялото време усещах подкрепата на Яна. Винаги ми обясняваше защо може да се случва дадено нещо и как да реагираме най-правилно и щадящо за детето. Винаги ме окуражаваше и ми вдъхваше кураж и самоувереност. Подходите бяха така структурирани, че да откликваме максимално на нуждите на детето от близост и съответно да му даваме пространство да се научи и само. 

Винаги се събужда усмихната

Още през първата ни седмица заедно започнах да виждам промяна в съня на Неви. Намаляха нощните будения на 5-6. Преди това, детето, често пропускаше втората дрямка, но след леки корекции в интервалите на бодърстване втората дрямка се затвърди

Друго нещо, което направихме успешно и без плач и истерии е да изместим кърменето за приспиване преди рутината за сън. Нещо, което си мислех, че ще е много трудно, имайки в предвид колко страстно кърмаче в Невена. 

След това постепенно и плавно я научихме да лежи в леглото и да се успокоява без кърмене и накрая един от най-големите дарове, които постигнахме е, че към момента, Невена, заспива в леглото си за всеки сън без моя помощ – без люлеене, кърмене или каквото и да е. Просто я слагам добре успокоена, изпявам й песничка, целувам я и излизам. Все още не мога да повярвам какво постигнахме трите заедно с Яна и Неви. 

Да, 3те, защото това е работа в екип. Това не е само работа на консултанта, това е работа на мама и работа, свършена от бебчо. Консултанта сам по себе си не може да направи нищо друго освен да ви насочва и да дава съвети и обяснения на нещата, които се случват. Да дава подкрепа, разбиране и съчувствие! Но консултанта не може да научи детето ви да заспива само в без вашата помощ и вашите усилия. Затова е важно да си паснете и да сте добър екип, гледащ в една посока. 

Към момента съня на Неви е страхотен, честно казано не вярвах, че ще го постигнем за толкова кратко време. Заспива сама и спокойна, спи 2 дремки през деня и има само 2 нощни кърмения/будувания. Да, 2 от 13 …. Оставихме ги 2 защото все още не яде добре и не си набавя достатъчно количество храна през деня. 

В края на този дълъг, но много личен и истински пост искам да призова всяка недоспала мама, която ще го прочете да потърси помощ. 

Мили мами, силни сме и сме свикнали да се изправяме пред какви ли не препятствия покрай децата и да се справяме сами! Самата аз не обичам да търся помощ, а трябва и се радвам че го направих! Не е срамно и не е грешно да се обърнем за помощ и подкрепа към специалисти в областта на детския сън и не само! Не е срамно да искаме да се наспиваме и да сме пълноценни жени, майки и съпруги! Не е срамно да признаем, че имаме нужда от помощ! Първата крачка към успеха и справянето с проблема е да забележим, че има такъв. С правилните специалисти и много подкрепа нещата могат да се променят към по-добро! 

И накрая, но не на последно място, искам да изкажа искрените си благодарност на Елена Чапалова, Яна Маджева и целия екип на консултантите по сън от “Нани, нани, бебе”! Благодаря Ви! Благодаря за подкрепата, насоките и съветите! Благодаря за помощта, мили дами! Благодаря Ви за това, че сложихме край на часовете кърмене за приспиване. Благодаря Ви за спокойно спящото ми бебе и за спящата мама! 🤍


Контакти на “Нани, нани, бебе”:

Website: https://naninanibebe.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Nani.nani.bebe.bg/

Instagram: https://www.instagram.com/nani.nani.bebe/


Тази статия е съставена в партньорство с “Нани, нани, бебе” и има за цел да предостави личчните ми впечатления и преживявания от работата ми с консултант по детски сън и постигнатите резултати по проблемния сън на бебето.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *