стрии при бременност

Стрии по време на бременност – що е то, фактори за появата им и начини за минимизиране

От какво зависи появата на стрии по време на бременност и има ли начин да си помогнем в борбата с появата им?

Преди да започнете да четете този пост искам да поясня, че аз не съм медицинско лице! Не приемайте поста като медицински съвет или препоръка! Информацията в него е събрана на база моя личен опит и информация! Ако имате медицински въпроси, моля обърнете се към следящия ви лекар!

Периода на бременност е един от най-емоционалните за всяка жена. Той е изпълнен с много емоции, вълнения и очаквания, свързани с появата на новия живот. Но наред с положителните емоции, настъпват и много промени в емоционалното и физическо състояние на майката. Хормоните бушуват, килограмите се качват, коремчето расте. А с наедряващото коремче, расте и страхът от появата на стрии.

Каквото и да си говорим, реалността е такава, че няма как на 100% да се предпазим от образуването на стрии! Няма крем, който на 100% да гарантира, че няма да ни се образуват стрии вследствие на употребата му! Но има начини да си помогнем в борбата с тях и да минимизираме вероятността да се появят!

Що е то стрии? 

Стриите представляват разкъсвания на колагенови и еластинови влакна в средния слой на кожата – дермис. Появяват се по кожата като розови, червени или лилави белези и ивици, като с времето изсветляват и стават “бели” на цвят или близки до телесния. Появяват се вследствие на разтягане в период на усилен растеж по време на пубертет, бременност или рязко покачване/ сваляне на килограми. 

Основно стрии могат да се появят в последния триместър от бременността, когато и плодът и коремчето ни нарастват с най-бързи темпове. Тези розовеникави линии могат да се появят по корема, гърдите, бедрата, дупето, ръцете и по други части на тялото. 

Фактори, влияещи образуването на стрии:

  1. Чували ли сте, че ако майка Ви е предразположена към поява или има вече появили се стрии, то е много вероятно и при вас да се образуват? Това е така, защото появата на стрии зависи от еластичността на кожата, която е генетично предопределена
  2. Друг фактор, който има пряко влияние върху образуването на стрии по време на бременност е рязката промяна на телесна маса. Бързото и рязко качване/сваляне на тегло + разтягането на кожата и не добрата и еластичност водят до получаването на стрии.
  3. При многоплодна бременност или бременност с голям плод, шанса за образуването на стрии се увеличава, но не значи, че е задължително да се появят!
  4. Ако имаме стари стрии от предишни бременности или получени през пубертета е много вероятно да забележим появата на нови и през тази бременност.

Методи за минимизиране на шанса от появата на стрии:

  • Добра хидратация на тялото и кожата – една от основните причини за появата на стрии по време на бременност е дехидратираната и суха кожа. Приемът на достатъчно количество вода (аз приемам над 3л вода на ден) ще подпомогне по-добрата еластичност на кожата и ще подобри общото ни здравословно състояние като цяло. Все пак водата в човешкия организъм съставлява между 45 и 75%от теглото му, в зависимост от възрастта и здравословното му състояние!
  • Балансирана хранителна диета, която да осигури на организма и кожата ни необходимото количество минерали и витамини (витамин Е, С, групата от В витамините и други). Освен за благото на кожата ни, баланцираният начин на хранене благоприятства развитието на плода и повлиява благоприятно наддаването на много излишни килограми, които могат да доведат до образуването на малките розови ивици по тялото.
  • Външно подхранване на кожата – има се предвид прилагането на различни кремове, масла и олиа за бременни. Всъщност до голяма степен използването на такъв тип продукти не може да ни гарантира, че няма да се появят стрии, но пък ще се погрижат за сухата ни и опъната кожа и ще премахнат дискомфорта от сърбежа и лющенето й. Добре е правилно да съобразите използваната козметика: да е подходяща за бременни, да е многокомпонентна и състава й да включва основно естествени и натурални съставки. Важно е да продължите с мазането и след раждането, понеже тогава също могат да се появят стрии!
  • Леките масажи по време на нанасяне на подходящите масла за бременни също спомагат за хидратирането на кожата и активизират кръвообращението и по този начин заздравяват кожата ни.

Ще направя отделен пост с кремовете и маслата, които ползвам и от които съм доволна през тази втора бременност и щом е готов ще го прикача и тук!

  • Леки тренировки и поддържане на добра физическа активност – Само и единствено след консултация и разрешение на следящия Ви АГ!!!

В третия триместър от бременността теглото на бебето и майката нараства с най-големи темпове. Бързото и рязко качване/ сваляне на килограми и малката еластичност на кожата водят до появата на стрии. Ако имате лека и безпроблемна бременност ( и след изричното позволение на лекаря ви!!!) може да практикувате леки упражнения, ПОДХОДЯЩИ за бременни (йога за бременни, плуване и др.) и да излизате на дълги разходки. Така ще поддържате добър мускулен тонус и може да повлияете благоприятно на теглото си.

И като за финал, ще Ви разкажа моят опит със стриите към момента:

С първата ми бременност, преди 3 г и малко качих над 25 килограма (но бях с леко поднормено тегло 175 см висока и 55 – 57 кг ). Като цяло през бременността не се ограничавах откъм храна и си хапвах всичко, което ми се прииска. Пиех много вода – над 3л и имах движение и правех леки упражнения. За цялата бременност не ми излязоха стрии (Само 1 на гърдата). Мажех се сутрин и вечер с различни кремове и мазила. Но направих грешката да спра да се мажа за около 20 дни. И като цяло в този период не ми беше комфортно да се гледам в огледалото и да се оглеждам и не забелязах как ми се е нацепила кожата.

Излязоха ми стрии по бедрата, задната част на краката, кръста и паласките по него, по задната част на коленете и на самите колене 😀 Като цяло не са фрапантно много, но самата мисъл, че са ми излезли без да разбера и да направя нищо по въпроса, наред с другите следродилни терзания, малко ме депресира. Но не след дълго се оттърсих и се приех каквато съм – горда майка, дала живот на едно съвършено същество!

Към момента всички тези стрии са избледнели и се забелязват само ако се вгледаш или ако добия много тъмен тен, какъвто аз физически не мога да придобия 😀

Никой никога не ми е правил коментар за стриите! Никой не ме е осъдил за тях! И никой няма право да го прави! Не след дълго и аз престанах да ги забелязвам и да си мисля за тях. Не са ме притеснявали на плажа или като облека нещо по-късо!

Сега с втората си бременност (към момента когато пиша това съм в 31 г.с.) все още нямам нито една излязла стрия, но това не означава, че всеки момент няма да се превърна в зебра. Гледам да хидратирам тялото си с над 3л вода на ден и да се храня по-разумно и балансирано. За жалост тази бременност не са ми позволени спортове и  дълги разходки и доста време прекарах на дивана по неволя, но здравето ни е преди всичко. Отново гледам да се мажа поне по веднъж на ден с различни по състав мазила. Ако се мажа 2 пъти на ден задължително се мажа с различен крем/масло. Този път залагам основно на продукти, съдържащи до голяма степен натурални и естествени съставки. До този етап на бременността – 30г.с. съм качила 9кг. 

Това е от мен, мили момичета. 

Обичайте се! Обичайте и уважавайте тялото си! То дарява живот на най-ценното ни на този свят, а именно нашите деца! 

Без значение имате ли стрии или не, ВИЕ СТЕ ПРЕКРАСНИ!

Ако са Ви интересни видеата, в които разказвам за началото на моята бременност, може да погледнете и Youtube канала ми 🙂

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *