сънят на бебето

Топ 6 задавани въпроси свързани със съня на бебето

Личният ни опит със съня на Влади – почти на 21 месеца!

Здравейте, прекрасни мами 🥰

Тъй като получавам доста въпроси, свързани със съня и стаята на Владимир, реших да публикувам отговор на по- често задаваните въпроси в блога 🙂 Надявам се по този начин да съм Ви максимално полезна ☺️ Ако имате някакви въпроси по тази или друга тема, може да ми пишете на лично в Messenger 🙂

ВАЖНО: Аз не съм педиатър или друг вид професионалист, компетентен по въпроси, свързани с детското здраве. Написаното по- долу е продиктувано личния ни опит и преживявания като родители!

И така ето и въпросите, които подбрах за днешния пост:

  • Влади има ли си стая и сам ли спи?

От самото си раждане Владимир спи в собствената си стая. Като първите 6 месеца спях при него, но на отделно легло. Той винаги спи в креватчето си. Пътните, в които е спал при нас се броят на пръсти. 

Обиколка из стаят на Владимир
  • Често получавам въпроси, свързани с мебелите в стаята на Влади, затова оставям линкове към тях:
  1. Легло- люлка
  2. Повивалник и дрешник
  3. Единично легло със шкафове и гардероби /зелено/ – за жалост в момента не е налично, но го взехме от Mömax или Aiko. Не помня от кое от двете беше 😀
  4. Библиотека
  • Как заспива Влади – сам, на ръце, с пеене, приказки или друго.
Влади, преди следобедният си сън. Заобиколен от приятелите си за сън – Олли, Мечо Пух и Мики Маус. Облечен в любимите ни чувалчета от Angel baby.

Влади е преминал през всички видове приспиване 😅 Като бебе и често и днес, следобедния сън обича да прекарва върху мен. В началото се приспиваше с песничка и полюшване. След това имаше дълъг период с приспива е на ръце или легнал до мен на леглото и после го местех в кошарата. Но след годинката започнахме да го уча да заспива сам в стаята си. Този процес никак не беше лесен отне ни доста време (поне 6м) и усилия, но резултата си заслужава. 

В началото го люлеехме в креватчето и щом се унесе излизахме. След това започнахме да излизаме докато все още не се е унесъл напълно. Той веднага ставаше и ни викаше, следовател о ние се връщахме и пак го люлеехме докато се успокои и пак излизахме. Постепенно той разбра, че няма нищо страшно да остане сам и знаеше че щом ни извика ще се върнем. И така днес вече спокойно мога да кажа че си заспива сам, на тъмно в стаята. 

  • Има ли си любима играчка за спане.

Да и то не една 😁 С времето станаха 4ри.

Около 5 месец му взехме Бухалчето Олли. Чудесна инвестиция. Щом се размърда по рязко или издаде звук се включва нежна музика и го успокоява. 

След това се появиха Жабчо и няколко месеца по- късно Мечо Пух и Мики Маус. Просто обича да си ги гушка и да заспива гушнат в тях ☺️

Бухалчето Олли
  • С какво се завива по време на сън.

За мен е много важно да му осигуря безопасен сън. Владимир много се върти докато заспи и след това. Затова и много се развива.От края на 4м започна да спи с чувалче от Лидъл. Щом му омаля, търсих доста информация и заложих на чувалчета на Angel baby. От тогава (от 6тия месец) спи само и единствено с тях, освен лятото, когато спи без нищо 🤭 Чувалчета са много качествени, издръжливи, има различни видове и размери. Уникално красиви десени и прекрасни кройки. Препоръчвам ги с две ръце на всяка мама, която ме попита. Те подкрепят няколко каузи, което ме прави още по- горда и щастлива, че се доверихме именно на тях! 💯

Повече за Angel baby може да намерите ТУК

Чувалче с крачета – Angel baby
  • Използвате ли възглавница и от кога?

Възглавница използваме след като стана на годинка, но много тънка, около 1 пръст. Влади започна да търси нещо меко, на което да легне и използваше играчките си за тази цел. За мен по- добрият вариант беше да му сложа тази супер ниска възглавничка, отколкото да спи върху високите си играчки и да си криви вратлето. Възглавницата му по никакъв начин не повдига главата и вратът му! 

ВНИМАНИЕ: Педиатрите препоръчват използването на възглавница след 2г възраст на детето, поради риск от задушаване!

Това бяха въпросите за днес. Ако искате още такива статии може да ни задавате въпроси на лично в страницата. Ще се постараем да отговорим на всички!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *