Майчинството през моите очи!

Да си майка – щастие и отговорност!!!

Считам за редно, като първа статия в блога, да опиша майчинството през моите очи.

Както всички знаем не е лесно да си майка. Няма значение дали е първо, второ или трето детенце, всяко едно е различно и има различни нужди във всеки един етап от развитието си. Това е и причината да не робувам на старите повели и обичай за отглеждане на деца, но и да не следвам сляпо новите тенденции. Спазвам свои собствени принципи на възпитание спрямо това, кое допада на мен и съпруга ми и би се отразило най – добре на детето ни.

Владимир е първото ми детенце и като всяка жена бях развълнувана и притеснена – дали ще се справя като майка. Започнах да чета всевъзможни блогове, статии и публикации свързани, с отглеждането и възпитанието на деца. Ходих редовно на училище за бременни. И въпреки всичко което изчетох и научих, преди Влади да се появи на бял свят, щом го прегърнах всичко от се изпари от главата ми. И сега какво? Оставиха ми голото бебенце в ръцете и ми казаха “От тук нататък се справяй сама, то няма на кого другиго да разчита освен на теб – неговата майка!”

Тези думи ме накараха да се стегна и да се освободя от чувството на страх и несигурност, дали ще се справя с удовлетворяването на нуждите на детето си. Започнах да се вслушвам в сигналите, които ми даваше Владимир и нещата започнаха малко по малко да се нареждат. Ден след ден връзката помежду ни ставаше все по-силна и страхът в мен изчезваше. Така започна най – щурото и вълнуващо приключение в моя живот наречено Владимир!

Не съм прекарвала и ден без него вече 9 месеца. Всеки ден, откакто сме заедно, е изпълнен с много разнообразни и силни емоции. Кара ме да се смея от щастие, да плача от радост и  да обичам до полуда. Светът ми се преобърна за миг. Това мъничко човече, събиращо се в двете ми ръце, се превърна в смисъла на живота ми.

За мен майчинството е силата да се бориш със света и самата себе си, в името на детето си. Да, както всички майки, така и аз имам големи планове за бъдещето на детето си, но искам то само да ми покаже от какво се вълнува и какво го влече. Уважавам и приемам интересите му още от бебе и не се опитвам да му налагам неща, които трябва да може да прави по стандарт. Както казах и в началото всяко дете е различно и няма нужда да бъде насилвано да прави каквото и да било.

Да си майка е едновременно и най-голямото щастие, но и най-голямата отговорност. Защото тук вече не става дума, само за мен и моите интереси, а за нещо много по-ценно и смислено, а именно породилия се нов живот. Майчинството е безкрайна въртележка от радости, тревоги и терзания, които те следват през целият път на възпитанието и изграждането на личността на малкото вързопче в ръцете ти. А резултатът се вижда чак на самия край.

Истината е, че никога не си подготвена, за това което предстои, колкото и да си уж наясно, колкото и да си чела, реалността винаги надхвърля очакванията ти и ти поставя нови върхове за покоряване.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.