медикаменти за първа помощ

Какво има в домашната ни аптечка?

Най-важните медикаменти при първа помощ за детето, събрани в една аптечка.

С настъпването на грипния сезон, дойде време да поговорим за добре организираната аптечка вкъщи и какво трябва да съдържа тя.

Щом става дума за любопитните ни и палави деца, трябва да сме подготвени за всякакви ситуации. От ожулено коляно до по-сериозни наранявания и неприятни състояния. В такива ситуации е добре да разчитаме на домашната аптечка – пръв помощник на всяка майка.

 Как да съхраняваме и организираме медикаментите в аптечката:

Домашната аптечка трябва да се съхранява на сухо и хладно място. Далеч от деца! Купувайки нови лекарства винаги обръщайте внимание на сроковете на годност. Не се презапасявайте с лекарства! На всеки 3-4 месеца правете ревизия на медикаментите и изхвърляйте тези с изтекъл срок на годност.

Лекарства от първа необходимост

Ето и списък какво съдържа аптечката вкъщи:

 1. Едно от основните неща са превързочните материали – стерилни марки, лепенки, бинт, памучни тампони и памук;
 2. Не им отстъпват и медикаментите за дезинфекция на рани – кислородна вода, спирт 70%, риванол;
 3. Термометър – имаме 2 електронни и един безконтактен:
 4. Против температура – обичайните медикаменти, съдържащи бруфен и парацетамол – нурофен, панадол, куул пач лепенки, хексалгин (за температура над 39 градуса);
 5. Медикаменти против разстройство – винаги давам пробиотик в случай на стомашно разстройство или някакво стомашно неразположение. 
 6. Медикаменти против повръщане – не сме имали такава ситуация до момента, но имам ампули деган. Също така имаме и сашета хидратин алфа, за възстановяване на водния баланс на организма. 
 7. Противоалергични средства – Фенистил капки;
 8. При изгаряния – Дефламол;
 9. Винаги имаме спрей с физиологичен разтвор и еднократни ампули с физиологичен разтвор;
 10. Препарат против насекоми – това лято използвах всички видове, подходящи за бебета от лепенки за дрехи, през гривни и стигнах до Занзи спрей. От него останах най-доволна;
 11. Слънцезащитни продукти – използвахме минерален слънцезащитен крем на Uriage.
 12. Ампули витамин Ц и Осцилококцинум  – при първи симптоми на грип. Не давам капки за нос и сиропи за кашлица, ако не са предписани от лекар. Не се запасявам с такива, понеже всеки път кашлицата е различна и има нужда от комбинация от различни медикаменти.

Важно е да използвате медикаментите след консултация с лекар! Не си самоназначавайте лечение, още по-малко на децата си! ВИНАГИ СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ВАШИЯТ ПЕДИАТЪР!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *