великденска кошница с пиленце

Боядисване на великденски яйца с природни продукти

Според традицията великденските яйца се боядисват в четвъртък или събота преди Великден и могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден и през седмицата след това. Всеки знае, че най-лесният начин да боядисаме яйцата за празника е като се снабдим с готова фабрична боя, купени от магазина. В този случай обаче няма как да бъдем сигурни нито в крайния резултат, нито в безопасността на използваните оцветители.

Този Великден исках да пробвам нещо ново при боядисването на яйцата и да избегна използването на готова боя. Разрових се в интернет, търсейки интересни и лесни за приложение методи за боядисване на великденски яйца с натурални продукти. Изпробвах всички изброени методи по-долу. Някои от тях се получиха чудесно, други претърпяха пълен провал.

Преди да започнете с боядисването на яйцата е добре да ги измиете старателно, тъй като всяко замърсяване на повърхността им пречи за постигане на равномерен цвят при боядисването. Когато яйцата се варят заедно с природния оцветител, за да бъде цветът по-тъмен и наситен, е добре те да бъдат оставени в боята, докато изстинат. Добре е да се използват бели яйца, понеже наситеността на цветовете, които се получават, не е както при готовата боя.

Има два основни начина за извличане на цвета.

  • Единият е да преварим „боя“ от съответния продукт – в зависимост от желаното количество покриваме накълцания или стрит природен материал с вода, оставяме да ври между 15 минути и час, прецеждаме, добавяме малко оцет и потапяме сварените яйца в получения разтвор до получаване на желания цвят.
  • Другият вариант е да сварим яйцата направо с билките и отново с малко оцет, който помага на багрилата да проникнат в черупката. Може да се наложи да покиснат в разтвора и след като са сварени, тъй като природните багри са по-слаби от химическите.

Ето и методите, които използвах за боядисване на яйцата ни:

1. Червено

“Една средно голяма глава нарязано червено цвекло (без листата) се залива с литър вода, добавят се 1 супена лъжица оцет и 1/2 супена лъжица сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.” – за жалост този метод при мен не сработи. Не знам каква е причината. Водата се оцвети в тъмно червено от цвеклото, но яйцето съвсем леко придоби розов оттенък. /Въпреки че го държах в сместа около 2 часа/.

2. Тъмно синьо

“Яйцата се варят в 0.5 л домашно червено вино, смесено с 0.5 л вода, 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол. След като се сварят се оставят във сместа до получаване на желаният цвят” (аз ги оставих час и половина). Използвайки тази техника при мен се получи по-скоро лилав цвят на яйцето.

3. Зелено

“1/2 кг спанак или 1 връзка магданоз се залива с 1 л вода, и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца.” – за жалост и този вариант не сработи при мен. Изпробвах както спанак, така и магданоз, но резултатът беше нулев. Нямаше дори лек оттенък. :/

4. Ярко жълто

“Разбъркайте 3 супени лъжици куркума в 1 литър вряла вода, добавете 2 супени лъжици бял оцет и варете яйцата в сместа.” – тук резултатът беше перфектен. Получи се ярко жълт цвят само за 5 минути. Някой от яйцата ги държах малко повече и придобиха тъмно жълт цвят.

5. Мраморни яйца

“Суровите яйца се увиват в листа от лук, коприва, бреза и дъб и се стягат с ластичета или конци. Нареждат се в съда, налива се с вода и се варят на слаб огън докато се сварят.” –  Аз използвах само листа от лук. Увих яйцата в листата от лук. След това поставих всяко яйце в тензух и завързах, за да не изпадат листата. Варих 10 минути след завиране. Извадих яйцата от водата и ги оставих докато изсъхнат напълно. След това махнах тензуха и листата и се получиха чудесни шарки. 🙂

6. Оранжево

“Една кафена чаша червен пипер се разтваря в 1 л вода, добавят се 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути на тих огън.” – Този метод се оказа също неуспешен. :/

7. Синьо със състарен ефект

“Необходими са: яйца – сварени; 3 чаши вода; 6 пликчета/лъжички чай от каркаде; 2 с. л. оцет. Приготвяне:Поставете чая в тенджерата и залейте с гореща вода. Загрейте до завиране и намалете огъня. Оставете да ври на слаб огън 15 минути. Извадете пакетчетата. Поставете сварените яйца в тенджерата, на един ред. Дръжте до получаване на желания нюанс. Извадете и сложете върху решетка, да се отцедят. Ако искате да постигнете ефект на състаряване, след около 15 минути, изтрийте на места пръсти, за да се отдели горния слой на боята и после върнете отново в боята за кратко.” – получиха се уникални багри 🙂

Великденско настроение

Накрая искам да Ви споделя и минусите при боядисването на яйца с натурални продукти.

  • изисква повече време, отколкото при използването на готова боя;
  • трудното намиране на някои продукти и билки;
  • не сме сигурни дали наистина ще се получи желаният резултат;

Весели Великденски празници от нас! И не прекалявайте с козунаците и яйцата. 😀

Please follow and like us:

1 thought on “Боядисване на великденски яйца с природни продукти

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *