хигиена на бебето

Хигиена на бебето.

Всички сме чували какви ли не съвети относно хигиената на бебето. Да го къпем или не всеки ден? Дали и как да почистваме нослето, очичките и ушичките на малкото човече. Понякога дори и педиатрите си противоречат едни на други по въпроси, свързани с хигиената на бебето.

Споделям Ви, хигиенните навици, които изградих за бебе Владимир.

  • Къпането – доста често ми задават въпроса: “Ама ти още ли го къпеш всеки ден?”. Да! И не само, че го къпя всеки ден, но и подмивам дупето и интимните части след всяко изхождане по голяма нужда. Също така и всяка сутрин. Това за мен е важно. Памперсите задържат нечистотиите долепени до бебешката кожа 24 часа на ден. Измивайки го всеки път поддържам зоната чиста и здрава. Къпането е приятно за Владимир и той много се радва, когато дойде време за него. Топлата вана го отпуска и му помага да заспи по-лесно. След къпане се старая да му направя масаж докато му нанасям хидратиращо мляко за тяло.
Baby Bath - къпане на бебе Влади

Правилото, което следвам при къпане е: Започвам къпането от измиване на лицето и завършвам с дупето. От най-чистата към най-мръсната зона!

  • Миене на ръцете – Въпреки че Влади е само на 10 месеца, се старая да му изградя навик да си мие ръцете. Мия му ръчичките задължително преди и след всяко хранене, след разходка и периодично през деня понеже играе предимно на пода и пипа и бърка където може 😀 Чисти ръце – здраво бебе!
  • Смяна на пелената – въпреки упреците, които съм получавала още от родилното, че няма нужда да сменям памперса след всяко ядене, аз го правя. И не само. Още от първите дни се старая детето ми да е сухо и да не стои дълго в собствените си нечистотии. Сменям го веднага щом се изака и след всяко ядене и преди сън. И защо не. Всеки иска да е чист и свеж през деня! Нима бебето не го заслужава? Почиствам първо с мокра кърпичка и след това според ситуацията или измивам с вода или с почистващ продукт за под пелената без измиване. Не мажа с крем против подсичане след всяка смяна, а само след баня /никога не се е подсичал/.
  • Очи, уши и нос – Всяка сутрин мия очичките на Владимир с вода, също и всяка вечер по време на къпане. През деня ако се наложи също го правя. Почиствам всеки ден с физиологичен разтвор, особено когато видя, че има гурелче или секрет. Използвам отделен стерилен тампон за всяко оченце. Ушичките ги  почиствам всеки ден след баня, но не бъркам навътре. Нослето не го почиствам всеки ден, по препоръка на педиатъра. Ако има секрет почиствам с клечка за уши напоена с физиологичен разтвор.
  • Пъпчето /при новородени/Неонатолозите препоръчват в първата седмица, преди да е изсъхнал пъпният остатък мястото да се обработва със спирт 90 градуса, а след като падне и трябва само да се почиства раната докато спре да секретира може да бъде и с по-нисък градус – 70.

Процедурата по почистването на пъпа я извършвах 2 пъти на ден, а при всяка смяна на памперса пристягах кончето.

  • Ноктите – По препоръка на неонатолозите в родилното отделение изчаках около месец преди да започна да режа ноктите на Влади. Той се роди с дълги нокти и още щом ми го дадоха се надра по личицето. Когато редовно започнах да режа ноктите го правех 2 пъти седмично. Но от 5 месец насам ги режа през ден, понеже винаги успява да си ги начупи 😀

Всеки родител сам избира кои хигиенни съвети да следва, колко пъти да къпе детето си и кога да му сменя памперса! Важното е Вие и детето да се чувствате добре, пък хората каквото искат да говорят!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *