бебешки пубертет

Бебешки пубертет

Що е то бебешки пубертет и как ние с Влади преминаваме през него…

Здравейте, прекрасни мами 😍

Днес искам да си поговорим за т.н. бебешки пубертет. В какво се изразява, какви са симптомите и как аз се опитвам да се справя с това поведение вече над 4 месеца 😳

Искам да уточня, че не съм специалист по детско поведение или психолог, нито педагог. Нещата, които съм написала са мои разбирания и вярвания, пригодени за моето разбиране и семейство 🙂

Как да разпознаете “бебешкият пубертет”:

  • 😵 Детето иска да командва
  • 😵 Детето често мени мнението и настроението си
  • 😵Детето често избухва – “тръшкането”
  • 😵Изразява и защитава своята самостоятелност и индивидуалност
  • 😵 Детето е нетърпеливо и трудно отстъпва

Бебешкият пубертет представлява преход от бебешка към детска възраст. Този период настъпва около 2 годишна възраст, но при нас започна да се задава след като Влади навърши 1 година и половина. 

Забелязах рязка промяна в поведението на Владимир, предимно в държанието му към нас. Когато не беше доволен от нещо или нямаше търпение да получи нещо започна да ни посяга. След това започна да се бунтува и “тръшка” за най- дребни неща. Търпението му се свеждаше до нула. Не искаше и все още не иска да го обличаме. Постепенно започна да отказва всичко и автоматично да отговаря с “Не”, дори без да се замисли.

На площадката също започна да се държи по- различно. Започна да не си дава нещата и понякога доста да се превъзбужда от игрите.

Тази негова промяна много ме притесни. Знаех, че е нормално да преминава през такъв период, но понякога поведението му много ме напряга. Доста четох за това, как е добре да реагираме в този период и си изградих мои си принципи за “справяне” със ситуацията.

🌟 Когато детето е започнало да се “тръшка” го изчаквам да се успокои и след това го гушвам и се опитвам да му обясня чувствата му и че тръшкането не е правилния начин да ги изрази . Обяснявам възможно най- кратко и достъпно, за да може ме изслуша и да разбере. Дългите речи не са подходящи при малките деца, защото те много бързо се разсейват или губят интерес.

🌟 Когато веднъж съм казала Не, не отстъпвам пред тръшкащото се дете. Детето трябва да разбере, че това поведение не работи в негова полза. Ако отстъпя му показвам, че може да го използва щом иска нещо много силно. Дори и да сме на обществено място! Не се притеснявайте от вперените погледи към Вас. 

🌟 Гледам да контролирам емоциите си, да не викам, да не се карам! Естествено не всеки път ми се получава, но това е период на взаимно справяне с чувствата. Как детето ще се научи да овладява емоциите си, ако ние самите не му покажем, че можем да контролираме своите? 

🌟 Разигравам случките от деня ни, които са ме притеснили с плюшени играчки. Така привличам вниманието на детето по- дълго върху проблема и решаването му.

Търпението на родителя е най- силното му оръжие в тази ситуация! Бъдете търпеливи! Никой не се е родил научен! При следващата такава случка запазете самообладание и си припомнете, че това е само период. Ще отмине! Нали?…

За сега това са похватите, които използвам в ежедневните ни премеждия. Далече сме от преминаването на този труден и за двете страни период, но мисля че вървим в правилната посока .

https://www.facebook.com/MommysSecretWorld/posts/561994764695769

Надявам се да съм Ви била полезна ☺️ и ще се радвам на обратна връзка от Ваша страна. 🙂

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.