бъдни вечер

Бъдни вечер – традиции + меню

Традиции и обичаи за Бъдни вечер + основни ястия за празничната трапеза

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости. Цялото семейство се събира около трапезата, която трябва да е отрупана с постни ястия, за да е богата, плодородна и щастлива следващата година. 

Точният брой на ястията се разминава в различните региони на страната, но всички казват едно – блюдата трябва да са нечетен брой (7 и 9 са сакрални числа и са най-предпочитани сред домакините).

Друго поверие гласи, че на Бъдни вечер не се става от масата. Това е и причината всички блюда да се сервират заеми на масата (за да няма повод за ставане). След като вечерята приключи цялото семейство става заедно. 

Традицията гласи, че масата не трябва да се раздига след вечеря, а на другата сутрин. Вярва се, че починалите ще дойдат да си вземат от храната през нощта.

Едно от основните неща, с което свързвам Бъдни вечер е каденето на трапезата и къщата. Майка ми всяка година изпълнява тази традиция . Така според народните вярвания се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Друг обичай е след края на вечерята всеки човек на масата да си избере орех и да го разчупи. Ако те останат цели и са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Бъдникът също е неизменна част от обичаите на този празник.

Ето и моите предложения за 7 блюда/ вида храни, които винаги са намирали място на нашата трапеза на Бъдни вечер.

📌 Постна питка

Ние винаги сме слагали паричка в тази питка, а защо не и късмети. Питката заема централно място на трапезата, като празничната вечеря започва с нейното разчупване.

Формата на питата трябва да бъде кръгла. Украсява се с форми от тесто – кръст, животни, плодове, овчар, житен клас и други.

Рецепта за постна питка може да намерите тук!

📌 Салата

Ние винаги слагаме туршия. Може да се сложи бобена салата, зелева, картофена или разбира се любимата Ви постна салата.

📌 Основни ястия – постни

Боб в гърне, какво по- вкусно от това 😍

Други предложения за основно постно ястие са:

  • 🔴 Зелеви или лозови сарми с ориз, гъби, лук; 
  • 🔴 Пълнени сушени чушки с боб или ориз;
  • 🔴 Боб със зеле;
  • 🔴 Печено кисело зеле;

📌 Десерт – постен

Любимият ми десерт за Бъдни вечер е печена тиква. Мога също да предложа тиквеник, печени ябълки или друг постен сладкиш.

📌 Пресни плодове

Ние винаги слагаме ябълки, орехи, портокали.

📌 Ошав и/или сушени плодове

Аз лично не обичам ошав и го замествам с компот 🙂

📌 Лук и чесън

След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2–3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата (на високо). На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Пожелавам Ви весели Коледни и новогодишни празници! 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.